SFATURI utile

 photo 009e052Xwq8.jpg
 photo 000i053nw2a.jpg

 photo 001d052Hk4n.png

 photo 602032_422578897824284_1928441925_n.jpg

Image Hosted by ImageShack.us

Map

Lasă un comentariu

431 comentarii

 1. anana

   /  Mai 20, 2013 @ 9:11

  VA RUGAM SA CITITI .. TREBUIE SĂ ȘTIȚI!
  Accident vascular cerebral … vieți! …

  Accident vascular cerebral … vieți! …

  Vă rugăm să citiți!

  În timp ce la gratar, Maria împiedicat și a căzut. – Ea a fost oferit pentru a chema o ambulanță, dar a asigurat toată lumea că ea a fost bine și au dat doar din cauza noilor sale pantofi pe o piatră.

  Pentru că s-au uitat un pic palid si nesigur, ea a ajutat-o ​​să se curețe și a adus-o un nou farfurie de mâncare. Maria și-a petrecut restul serii vesel și fericit.

  Soțul Mariei numit mai târziu și toată lumea să știe că soția lui a fost dus la spital. – La ora 23.00 ceas Maria a murit. Ea a suferit un accident vascular cerebral la gratar.

  Știați că prietenii ei cum să interpreteze semnele unui accident vascular cerebral, Maria ar putea fi încă în viață astăzi!

  Unii oameni nu mor imediat. Ei rămân de multe ori mult timp într-o nevoie de asistență, situație disperată.

  Este nevoie de doar 1 minut pentru a citi următoarele …

  Un neurolog spune că, dacă el poate veni în decurs de 3 ore de la o victimă accident vascular cerebral, impactul unui accident vascular cerebral poate încă fi abrogate. El a spus truc este de a recunoaște un accident vascular cerebral, pentru a diagnostica si trata pacientul decurs de 3 ore. Ceea ce nu este ușor, cu toate acestea.

  RECUNOSC un accident vascular cerebral:

  Există 4 etape, la care ar trebui să adere,

  să recunoască un accident vascular cerebral:

  – Cereți persoanei de a zâmbi
  (Ei nu-l va face).

  – Cereți persoanei la un set simplu
  vorbesc. (De exemplu: „Este foarte bine azi.”

  – Adresați-vă persoanei de a ridica ambele brate

  (Nu va fi sau poate doar parțial).

  – Cereți persoanei să se întindă limba ei.

  (Atunci când limba este curbat din
  depășește o parte în cealaltă, care este, de asemenea,
  un semn de un accident vascular cerebral.)

  În cazul în care el sau ea are probleme cu oricare dintre aceste etape, chemați o ambulanță imediat și descrie simptomele de persoana de la telefon.

  Dacă trimiteți acest e-mail la cel puțin 10 de persoane, puteți fi sigur că orice viață, poate chiar nostru (?) Poate fi salvat prin ea. Noi trimitem zilnic la fel de mult „junk” în jurul zonei, pentru ca putem livra de asemenea, unele ori de salvare a vietii.

  Nu te prea?

  Copiați-l, ci doar în blog-ul EUEREN,
  astfel încât să poată citi cât mai mulți oameni posibil!

  D O N C E

  Răspunde
 2. anana

   /  Mai 20, 2013 @ 14:57

  VA DORESC O ZI FRUMOASA!
  4 substante vitale pentru sanatatea ochilor
  Vitamina A
  – Beta-carotenul (- din morcovi şi alte alimente – pe care organismul il transforma în vitamina A)
  Vitamina A este un anti-oxidant foarte important pentru sănătatea ochilor (un antioxidant este o substanţă care previne sau împiedică oxidarea celulelor de catre radicalii liberi).
  Un deficit de vitamina A poate duce la multe probleme de sanatate. Vitamina A ajută ochii se adapteze la schimbările de lumină, îmbunătăţeste acuitatea vizuala, previne formarea cataractei, ajuta la prevenirea orbirii, degenerescentei maculare.
  O cantitate mare de vitamina A se gaseste in ficat.
  Luteina
  Luteina este un alt carotenoid, situat în centrul retinei – numit macula.
  Şase mg de luteina pe zi reduc riscul de degenerescenţa maculară cu aproape 57%. Un studiu similar a arătat că o dietă scăzută în luteină creste foarte mult riscul de a se dezvolta cataracta.
  Luteina reduce ingrosarea si ingustarea arterelor.
  Luteina se găseşte spanac, broccoli si mazare. O cana de spanac crud conţine aproximativ 1,8 mg de luteina, iar o cana de spanac fiert contine 13.3 mg. O cana de broccoli fiert contine aproximativ 3 mg; o ceasca de felii de ardei gras conţine în jur de 1 mg de luteina.
  Este totusi greu sa obţinem 6 mg de luteina pe zi din alimente, de aceea este indicat sa luam si suplimente.
  Afine
  Afinele sunt un remediu cunoscut, cu impact foarte pozitiv asupra vederii. Utilizarea acestora provine din al doilea război mondial, când piloţii britanici au descoperit ca gemul din afine a contribuit la îmbunătăţirea vederii de noapte.
  Cercetatorii au descoperit ca afinele fortifica vasele de sânge, îmbunătăţesc fluxul sanguin la nivelul vaselor de sange mici, care menţin ochii sănătoşi, precum şi pentru vaselor de sânge mari, care ajuta la mentinerea circulaţiei in tot corpul. De asemenea, s-a dovedit ca ajuta la prevenirea degenerarii maculare si cataractei.
  Vitamina C
  Vitamina C este un important anti-oxidant si ajuta si la protejarea vederii.
  Previne cataracta, degenerescenţa maculară, glaucomul. Doza zilnica este de 60 mg. Ea nu rămâne în organism foarte mult, asa ca trebuie să fie consumată în mod constant, pentru a obţine beneficii. O portocala contine aproximativ 70 mg de vitamina C, o ceaşcă de căpşuni – aproximativ 80 mg, o ceasca de ardei rosu dulce conţine 283 mg!
  Avand grija sa nu lipseasca aceste patru substanţe nutritive veti constata o creştere certă a acuităţii vizuale.
  Studiile au arătat că suplimentele nutritive sunt eficiente daca sunt luate in doze mici; este mai bine să iei de trei cate 20 mg de vitamina C decât o doza de 60 mg; astfel se asigura un flux constant.
  Publicat de VIATA
  Fotografie: VA DORESC O ZI FRUMOASA! 4 substante vitale pentru sanatatea ochilor Vitamina A – Beta-carotenul (- din morcovi şi alte alimente – pe care organismul il transforma în vitamina A) Vitamina A este un anti-oxidant foarte important pentru sănătatea ochilor (un antioxidant este o substanţă care previne sau împiedică oxidarea celulelor de catre radicalii liberi). Un deficit de vitamina A poate duce la multe probleme de sanatate. Vitamina A ajută ochii se adapteze la schimbările de lumină, îmbunătăţeste acuitatea vizuala, previne formarea cataractei, ajuta la prevenirea orbirii, degenerescentei maculare. O cantitate mare de vitamina A se gaseste in ficat. Luteina Luteina este un alt carotenoid, situat în centrul retinei – numit macula. Şase mg de luteina pe zi reduc riscul de degenerescenţa maculară cu aproape 57%. Un studiu similar a arătat că o dietă scăzută în luteină creste foarte mult riscul de a se dezvolta cataracta. Luteina reduce ingrosarea si ingustarea arterelor. Luteina se găseşte spanac, broccoli si mazare. O cana de spanac crud conţine aproximativ 1,8 mg de luteina, iar o cana de spanac fiert contine 13.3 mg. O cana de broccoli fiert contine aproximativ 3 mg; o ceasca de felii de ardei gras conţine în jur de 1 mg de luteina. Este totusi greu sa obţinem 6 mg de luteina pe zi din alimente, de aceea este indicat sa luam si suplimente. Afine Afinele sunt un remediu cunoscut, cu impact foarte pozitiv asupra vederii. Utilizarea acestora provine din al doilea război mondial, când piloţii britanici au descoperit ca gemul din afine a contribuit la îmbunătăţirea vederii de noapte. Cercetatorii au descoperit ca afinele fortifica vasele de sânge, îmbunătăţesc fluxul sanguin la nivelul vaselor de sange mici, care menţin ochii sănătoşi, precum şi pentru vaselor de sânge mari, care ajuta la mentinerea circulaţiei in tot corpul. De asemenea, s-a dovedit ca ajuta la prevenirea degenerarii maculare si cataractei. Vitamina C Vitamina C este un important anti-oxidant si ajuta si la protejarea vederii. Previne cataracta, degenerescenţa maculară, glaucomul. Doza zilnica este de 60 mg. Ea nu rămâne în organism foarte mult, asa ca trebuie să fie consumată în mod constant, pentru a obţine beneficii. O portocala contine aproximativ 70 mg de vitamina C, o ceaşcă de căpşuni – aproximativ 80 mg, o ceasca de ardei rosu dulce conţine 283 mg! Avand grija sa nu lipseasca aceste patru substanţe nutritive veti constata o creştere certă a acuităţii vizuale. Studiile au arătat că suplimentele nutritive sunt eficiente daca sunt luate in doze mici; este mai bine să iei de trei cate 20 mg de vitamina C decât o doza de 60 mg; astfel se asigura un flux constant. Publicat de VIATA

  Răspunde
 3. anana

   /  Mai 25, 2013 @ 22:27

  Afla singur ce trebuie schimbat in alimentatie pentru buna ta dispozitie
  Daca te simti mereu obosit, indispus, fara chef de viata si de munca, s-ar putea ca una din cauze sa fie alimentatia. Asa ca ceva trebuie schimbat, inlocuit sau imbunatatit. Afla singur ce trebuie sa faci.
  Nu sari peste micul dejun, despre care ar fi bine sa stii ca este masa principala a zilei, carburantul care te ajuta ca, in prima parte a zilei, sa ai cel mai mare randament. Nemancand nimic dimineata, multumindu-te cu o cafea sau o bautura energizanta, la pranz vei exagera si, dupa o masa copioasa, e firesc sa vrei sa dormi in loc sa-ti continui activitatea.
  Dulciurile, fainoasele si painea alba dau energie, dar nu pentru mult timp. Dupa ce consumi astfel de alimente, glicemia creste instantaneu, dar scade la fel de brusc nu dupa mult timp si iar te simti obosit, somnoros, prost dispus si nu te poti concentra asupra a ceea ce ai de lucrat. De aici nevoia de a apela la o alta doza de zahar care sa te energizeze.
  Inlocuieste dulciurile cu fructe, ca atare sau sub forma de suc. Sucurile de citrice sunt energizante si adevarate farmacii de vitamine si minerale. Ca sa fii sigur ca bei un suc natural, prepara-ti-l singur, acasa. Merele sunt hranitoare, tin de sete si pot satisface cu succes pofta de dulce, la fel ca si cateva curmale ori o lingurita de miere de albine.
  Nu ignora grasimile, organismul are nevoie de ele in fiecare zi. Consuma zilnic grasimi vegetale – uleiuri, alune, nuci, migdale – si astfel vei scapa de starea de somnolenta si depresie.
  Doua cafele pe zi, una dimineata, ca sa te trezesti, si alta dupa amiaza, dar nu mai tarziu de ora 16.00, care sa te mentina in forma pana spre masa de seara, sunt suficiente. Excesul de cafea duce la somnolenta, oboseala, moleseala si proasta dispozitie. La fel de rau fac si bauturile racoritoare dulci, energizantele si ceaiul verde, care trebuie baut cu masura si niciodata seara.
  Daca esti cafegiu inrait, incearca sa inlocuiesti cafeaua cu suc de fructe ori legume. Vei primi destula energie si te vei putea concentra mai bine datorita vitaminelor si mineralelor. Cu timpul vei scapa de aceasta obisnuinta nociva, multumindu-te cu doua cesti de cafea pe zi.
  Incearca sa ai in permanenta in preajma ta un bidon cu apa minerala, nu in frigider, ci la temperatura camerei. Apa minerala invioreaza aproape instantaneu. Bauta permanent, apa minerala constipa si baloneaza, dar, la nevoie, e un adevarat elixir datator de viata si putere datorita mineralelor din compozitia sa.
  In afara de obiceiurile rele la care va trebui sa renunti ca sa te simti bine, sanatos si in putere si sa poti face fata obligatiilor zilnice de la locul de munca, incearca sa respecti orele de masa si serveste zilnic macar o masa calda.
  Renunta la gustarile tip fast-food, dulciurile rafinate si bauturile racoritoare dulci. Legumele si fructele, ca atare sau sub forma de suc ori salata, sunt mult mai indicate, datorita nutrientilor absolut necesari pentru organism.
  Balonarea, destul de neplacuta, e cu atat mai suparatoare in vacanta, cand ai face orice sa „dai bine” in costumul de baie si sa te poti bucura de orice clipa petrecuta la malul marii.
  CE TREBUIE MANCAT PENTRU A NU TE BALONA
  Femeile sunt cele mai predispuse, numai in SUA 10 milioane plangandu-se in mod constant de aceasta neplacere. Mancarea sarata si grasa este principalul vinovat, conform Marie Claire, care a alcatuit si o lista a alimentelor sigure pe timp de vacanta, pentru a arata cat mai bine in hainele varatice, mai mici decat cele pe care le porti la birou.
  Portocale si pepeni Daca le poti lua cu tine in vacanta sau cumpara in locul ales sa-ti petreci timpul liber, tocmai ti-ai asigurat gustarea ideala, care sub nicio forma nu-ti va face probleme. Pepenii sunt 92% apa, iar portocalele au un continut de 80 – 90% apa.
  Iaurt Nu numai ca are un continut mare de apa, dar ajuta la productia de bacterii benefice din stomac si intestine. Aceste bacterii sanatoase sunt responsabile de reducerea gazului in exces.
  Usturoi Daca e vacanta, atunci ai liber si la usturoi, pe care bunul simt nu te lasa sa-l consumi in vremea cand concediul era departe. Acesta planta reduce nivelul grasimilor din ficat, cel care se ocupa cu detoxifierea si care contribuie la o buna digestie.
  Tarate, cereale, terci de ovaz Poate ca nu par cele mai apetisante bucate de concediu, insa isi fac treaba cum nu se poate mai bine, fibrele micsorand riscul de constipatie, cauza frecventa a balonarii.
  Femeile au nevoie de cel putin 25 de grame de fibre zilnic, insa de retinut e faptul ca daca se depaseste acesta cantitate, organismul nefiind invatat cu atat de multa fibra, situatia se poate inrautati.
  Capsuni si afine Fibrele se pot prezenta si sub forma de fructe delicioase. Mai cu seama capsunile, afinele sau caisele ori prunele uscate curata sistemul.
  Grepfrut Cu un continut mare de apa, grepfrutul, 90% apa, are avantajul de a fi bogat si in enzime care au proprietatea de a arde grasimile.
  Supa Cu un continut mare de grasimi saturate, are si un continut mare de apa, care confera senzatia de satietate. In plus, nivelul de sodiu nu ar trebui sa fie prea mare daca toate ingredientele sunt proaspete.
  Supa la plic sau conserva este contraindicata, putand avea si pana la 1.000 de miligrame de sodiu, jumatate din cantitatea zilnica recomandata.
  Salata si spanac Ambele se cer a fi bine mestecate, ele furnizand o doza sanatoasa de fibra, vitamine si minerale. Sunt de folos in caz de indigestie, constipatie si chiar infectii ale tractului urinar.
  Menta si ghimbir Ambele au un efect calmant, in aceasta categorie intrand si musetelul, preintampinand gazul in exces. Consumate sub forma de ceai, stimuleaza tractul digestiv.
  Ardei iute Departe de a fi doar un condiment care iuteste mancarea, ardeiul iute reduce riscul de hipertensiune, atac vascular cerebral si boli de inima. Capsaicina, un ingredient activ care se gaseste in ardeiul iute, grabeste metabolismul si diminueaza sau anuleaza poftele, mai ales cele de „dulce”.
  Broccoli si conopida Legumele din familia cruciferelor, cum sunt broccoli, conopida sau varza, duc la eliminarea din organism a unor forme de estrogen nociv.
  Chiar si asa, aceste legume contin anumite zaharuri uneori greu de digerat si care tocmai de aceea trebuiesc consumate in moderatie (o portie nu ar trebui sa fie mai mare de o jumatate de cescuta).
  Castraveti Poate ca nu are valoare nutritionala, insa castravetele reprezinta un diuretic natural, avand avantajul de a ajuta si la eliminarea toxinelor din organism. Bogat in sulf si silicon, acesta stimuleaza rinichii, acidul uric fiind eliminat mai bine.
  Pentru ca sunt, de asemenea, saraci in sodiu si calorii, castravetii sunt leguma preferata din mai toate dietele.
  Ananas Acest fruct tropical, care in proportie de 85% este apa, contine o enzima ce ajuta la digestie si face sa dispara unele probleme ale stomacului.

  Răspunde
 4. anana

   /  Mai 25, 2013 @ 22:28

  Cum eviti balonarea?
  Gazele intestinale in exces si balonarea sunt neplacute pentru oricine, insa, daca stii care anume alimente determina mai multe probleme in aceasta privinta le poti evita macar in momentele in care te afli in public.
  O productie exagerata de astfel de gaze poate sa apara si din alte motive, printre acestea numarandu-se „inghitirea” a prea mult aer, odata cu mancarea, schimbari in alimentatie – cum ar fi cresterea aportului de fibre prin produse care baloneaza, intoleranta la anumite alimente sau dificultatea in a digera unele preparate.
  Everydayhealth.com iti arata cateva dintre alimentele care provoaca balonare. De asemenea, daca respecti cateva reguli, cum ar fi sa mananci incet sau sa nu vorbesti in timp ce mananci, poti reduce disconfortul.
  1. Legume
  Zaharurile din unele legume pot duce la aparitia de gaze intestinale dupa ce sunt digerate. Ceapa si anghinarea contin fructoza, un tip de zahar, in timp ce alt tip de zahar – rafinoza – se gaseste in sparanghel, broccoli, varza, varza de Brussels si altele.
  Totodata, cele care contin fibre solubile, cum ar fi mazarea, pot determina aparitia de gaze pe masura ce sunt procesate de intestinul gros. Legumele care contin fibre insolubile ar trebui sa treaca fara sa provoace disconfort.
  2. Fructe
  Unele fructe contin un alt tip de zahar – sorbitol, care de asemenea cauzeaza gaze in exces. Cele mai rele sunt prunele, merele, piersicile si perele. In plus, si guma de mestecat fara zahar si unele dulciuri contin sorbitol. Iar fructele contin de asemenea si fibre solubile care, odata ajunse in intestinul gros, produc gaze.
  3. Alimente bogate in amidon
  Acestea contin multi carbohidrati care determina gaze intestinale atunci cand sunt descompusi. Cele mai rele sunt produsele din grau – diverse tipuri de paine, cereale si paste. De asemenea, si porumbul si cartofii produc balonare, spre deosebire de orez, care pare a fi inofensiv in aceasta privinta.
  4. Lapte si lactate
  Acestea contin lactoza, care poate fi dificil de digerat in cazul in care organismul nu are suficienta lactaza – enzima care permite asimilarea lactozei. Branza, inghetata, laptele contin lactoza si pot cauza gaze intestinale in exces la unele persoane. Cei care au intoleranta la lactoza ar trebui chiar sa evite aceste alimente.
  5. Ova
  Diverse produse derivate din ovaz, inclusiv taratele din acesta, pot produce balonare din cauza continutului ridicat de fibre solubile. Insa, daca vrei sa consumi ovaz pentru multele sale beneficii, incearca sa il incluzi treptat in alimentatie si sa il consumi in cantitati limitate.
  In cazul in care esti un fan al taratelor de ovaz incearca sa le inlocuiesti cu tarate de grau care dau mai putine probleme decat ovazul deoarece sunt bogate in fibre insolubile.
  6. Fasole
  Acesta este destul de cunoscuta in ceea ce priveste balonarea si asta din doua motive. Intai, are un continut ridicat de rafinoza, si, apoi, este bogata si in fibre solubile. De aceea, este foarte important sa ai grija nu numai la cantitatea de fasole consumata, dar si la asocierile pe care le faci – spre exemplu sa nu combini fasole cu ceapa.
  7. Bauturi acidulate si light
  Ambele tipuri de lichide pot provoca gaze intestinale in exces, primele din cauza acidului, iar cele din a doua categorie din cauza fructozei (sintetice), folosite pentru a indulci bauturile.

  Răspunde
 5. anana

   /  Mai 26, 2013 @ 13:59

  RIDICHEA DISTRUGE BACTERIILE

  de Diana Georgescu

   photo IMG_5115.jpg

  Natura ne-a dăruit ridichi roşii, albe, negre sau galbene, cu dimensiuni variate, de la cele mici de primăvară până la deţinătoarea recordului Guinness Book, care cântărea 31,2 kilograme. Ele sunt gustoase şi energizante, se plantează uşor şi rezistă în orice climat.

  Sortimentul negru elimină toxinele
  Ridichea neagră, nelipsită în perioada renascentistă de pe mesele francezilor – de unde şi supranumele de „hreanul parizienilor” -, este un izvor de sănătate, cu un gust distinct, uşor iute. Conţine rafanol, zaharuri, vitaminele B, C şi E, magneziu, fosfor, fier, calciu, iod şi sodiu. Ea trebuie să fie prezentă în meniul zilnic în orice anotimp, dar în special în perioada rece, când organismul este predispus răcelilor şi gripei.
  Excesele alimentare găsesc în ridiche un remediu, ea fiind excelent mijloc de drenaj pentru ficat şi vezicula biliară, crescând cantitatea şi fluiditatea biliară.
  Uşurarea eliminării toxinelor o recomandă pentru ameliorarea colicilor hepatice, migrene de origine hepatică, alergii digestive etc.
  Prezenţa într-o mare cantitate a fibrelor alimentare şi apei favorizează tranzitul intestinal şi elimină constipaţiile pasagere, reglând digestia.
  Ridichea neagră are un efect antibacterian asupra florei digestive şi este foarte bună în tratarea tusei atunci când e consumată sub formă de suc.

  Sucul „topeşte”calculii biliari
  Prezenţa vitaminei C creşte imunitatea organismului şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor, având un puternic efect tonic şi detoxificant. Aceeaşi vitamină şi iodul vindecă rahitismul şi scorbutul.
  Pentru eliminarea calculilor renali, sucul de ridiche neagră face minuni. Sucul se obţine dând ridichea, spălată, uscată şi curăţată de coajă, prin storcătorul de fructe. Timp de două luni, dimineaţa, pe nemâncate, se bea câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt preparat.
  Siropul se poate obţine şi din felii de ridiche neagră lăsate la macerat cu miere de albine şi stoarse a doua zi.
  Pentru copii, ea poate fi un excelent remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului şi la fortifierea organismului, optimizând procesul de creştere şi dezvoltare. Sucul se obţine atât din frunze, cât şi din rădăcină, cu ajutorul storcătorului de fructe. Se iau câte patru-şase linguri pe zi, în amestec cu miere de albine.

  Vinul căleşte organismul
  Iată cum se obţine vinul de ridiche neagră, eficient pentru a pregăti organismul pentru perioada de iarnă: se spală bine o ridiche de mărimea unui măr, se usucă, după care, cu tot cu coajă, se dă prin răzătoarea mică. Apoi se amestecă împreună cu un litru de vin alb sec şi se lasă la macerat timp de două săptămâni. Sticla sau borcanul se agită zilnic. După acest interval, lichidul se filtrează şi se păstrează la rece. Se bea în fiecare dimineaţă câte un pahar.

  Sirop versus tuse
  Împotriva tusei este foarte bun siropul. Se iau două ridichi negre, se spală bine, se scobesc la un capăt şi se umple scobitura cu zahăr sau cu miere. Ridichile se pun în câte un bol sau pahar, ca să nu se răstoarne, şi se aşază lângă o sursă de căldură. Pe măsură ce vor lăsa sirop se umple golul cu zahăr, până când coaja ridichii începe să se stafidească. Gustul siropului nu este prea plăcut, dar ca leac împotriva tusei este de neegalat.

  Specia roşie previne blocajul renal
  Pentru eliminarea sau prevenirea apariţiei calculilor biliari se recomandă: consumul zilnic a trei ridichi roşii, de mărime potrivită, cu 10 linguriţe cu vin roşu, timp de o lună. Preparatul este eficient şi pentru prevenirea blocajului renal.
  Pentru eliminarea pietrelor la rinichi se beau câte şase linguri cu suc de ridichi roşii de trei ori pe zi. Calculii nu se mai dezvoltă şi sunt mărunţiţi.
  În bolile de plămâni se recomandă consumul a zece ridichi pe zi. Ele au acţiune antiinfecţioasă şi favorizează degajarea căilor respiratorii, prin expectoraţie. Tratamentul este mai eficient dacă se consumă, în salată, şi frunzele proaspete de ridichi, care au efect vitaminizant şi detoxificant.
  În colită se recomandă salata de ridichi de două ori pe zi. Ridichile se taie mărunt şi se amestecă bine cu puţin ulei de măsline (se poate folosi şi cel de floarea-soarelui) şi oţet de mere.
  Două-trei ridichi crude consumate pe stomacul gol calmează stările de excitaţie cerebrală şi au acţiune extrem de favorabilă asupra digestiei. Efectele vor apărea în maximum 25 de minute.
  Ridichile roşii, consumate pe stomacul gol, ajută la o mai bună funcţionare a ficatului.

  Cea albă contribuie la digerarea grăsimilor
  Ridichile sunt folosite ca hrană şi tratament încă de pe vremea faraonilor, iar prima menţionare scrisă se găseşte într-o reţetă chinezească din secolul al XI-lea î.Hr. Ele au fost introduse în Europa de romani, care le foloseau atât în bucătărie, cât şi în medicină, datorită calităţilor terapeutice.
  Ridichea albă este bogată în fibre şi fier, ajută la digestie şi la scăderea colesterolului din organism, elimină reziduurile produselor de origine animală, dizolvă grăsimile din corp. Din acest motiv, salata de ridiche albă nu trebuie să lipsească de la orice masă la care se consumă prăjeli.
  În ţările de origine, fermierii o păstrează tăiată în fâşii şi uscată la soare, în acest fel calităţile ei se conservă o perioadă lungă.
  Ridichea albă uscată este mai puternică şi mai eficientă decât ridichea albă crudă.
  Salata de rădăcină, un deliciu culinar

  Nutriţioniştii recomandă salata de ridiche neagră. Se rade mărunt o ridiche potrivită, se lasă timp 10-15 minute să-şi elibereze sucul bogat într-un sos de ulei de măsline, zeamă de lămâie şi verdeţuri. Aceasta este o delicatesă, mai ales dacă însoţeşte piureul de fasole boabe.

  • Cele doar 24 de calorii la 100 g de ridiche neagră o recomandă pentru curele de slăbire.

  Sirop de ridiche neagra sau remediu naturist impotriva tusei
  M-am saturat de gripa, de raceala, de boala , de vreme rea si de stat in casa. Anul asta a fost cam nemilos cu noi, am cazut ca secerati unul dupa altul. M-am saturat de spagile date prin spitale, pe la medici, m-am saturat sa arunc cu bani in dreapta si in stanga pe medicamente pentru ca in final sa fiu tot racita, tusind pana ma apuca ameteala. Si totusi… nu se poate sa stau asa, asteptand sa treaca. Ma umflu cu medicamente dar boala se incapataneaza sa dureze si sa evolueze ca la carte.
  Am tot luat sirop de muguri de brad (facut chiar de mine), e excelent pentru cateva minute dar parca totusi nu e chiar ceea ce trebuie. Intamplator mi-am adus aminte de un gust minunat, de siropul de ridiche neagra pe care il iubeam in copilarie. Sunt amintirile minunate din perioadele grele de boala. Imi aduc aminte cu drag de tatal meu care scobea ridichile si le umpleam impreuna cu zahar. Si parca ma simt mai bine. Ma simt si mai bine dupa o lingurita de sirop. Stiu, gustul nu e pe placul tuturor dar mie mi se pare pur si simplu delicios. Parca nu e medicament, ci rasfat :) Asa sa fie? Eu zic ca e un pic din amandoua.

  Sirop de ridiche neagra
  Se poate prepara fie cu zahar fie cu miere.

  Se taie capacul unei ridichi negre medii sau mari si se scobeste in interior lasand totusi peretele de circa 1-1.5 cm grosime. Se umple cu zahar sau miere, se pune capacul si se lasa la caldura de pe o zi pe alta.
  A doua zi siropul este deja gata, se ia cate o lingura de 3-4 ori pe zi ( eu am trisat, am luat mai multe pentru ca e DE-LI-CIOS) si dupa aceea nu se mai mananca sau bea nimic pentru minim 15 minute.
  Simplu, nu?
  Am uitat sa mentionez ca puteti reumple ridichea cu zahar pana incepe sa se zbarceasca. Ridichea, nu zaharul :)Atunci e momentul in care trebuie schimbata ridichea.
  Sirop de ridiche neagra

  Sanatate maxima va doresc!

  Răspunde
 6. anana

   /  Mai 26, 2013 @ 20:40

  Alimentele verzi te ajută să slăbeşti

   photo 602122_236602656477924_1031909476_n.jpg

  Vara se apropie cu paşi repezi, dar imaginea din oglindă este departe de a fi ceea ce-ţi doreşti să vezi. Anumite alimente te pot ajuta să ajungi la greutatea dorită, fără să te înfometezi.

  Varza are un aport ridicat de fibre

  Ai grijă ca din farfuria ta să nu lipsească legumele. Varza este una dintre cele mai bune opţiuni la care poţi apela deoarece este săţioasă şi bogată în substanţe nutritive precum vitamina C, magneziu şi acid folic. În combinaţie cu carnea de pui sau de curcan reprezintă alternativa perfectă pentru prânz sau cină.

  Avocado te scapă de grăsimea abdominală

  Este un aliment cu un aport ridicat de acizi monosaturaţi care ard pur şi simplu grăsimile. Îl poţi consuma în salate sau dacă nu eşti o fană a acestui fruct, ascunde-i gustul într-un smoothie de fructe. Pofta de dulce se va diminua treptat deoarece conţine zaharuri şi potasiu cu proprietatea de echilibrare a insulinei din sânge.

  Seminţele de dovleac sunt o gustare sănătoasă

  În orice dietă este recomandat să ai trei mese principale şi două gustări. Dacă nu ştii ce să alegi, seminţele de dovleac sunt alegerea ideală. Sunt suplimente naturale de fier, fosfor, zinc şi magneziu, asigurând o bună funcţionare a organismului. Şi fisticul este la fel de recomandat în timpul dietelor. Sunt o sursă naturală de antioxidanţi ce contribuie la scăderea riscului de apariţie a bolilor de inimă.

  Ardeii verzi, plini de vitamina C

  Anumite vitamine au un impact mai puternic în accelerarea arderii grăsimilor. Vitamina C este una dintre acestea, iar în ardeii verzi o regăsim din belşug. S-a demonstrat că persoanele care mănâncă în mod constant alimente bogate în această vitamină, îşi ţin mai uşor greutatea sub control. Este ideal să consumi aceste legume în combinaţie cu brânza de vaci slabă, fiind o alternativă excelentă pentru cină.

  Lămâi verzi și miere, în loc de desert

  Lime-ul în combinaţie cu o jumătate de ceaşcă de mierea de albine şi două ceşţi de lapte de cocos degresat poate înlocui cu succes un desert. Amestecă bine îngredientele şi bagă-le la congelator pentru câteva ore. Vei avea o îngheţată simplă, dar rafinată.

  Răspunde
 7. CHIMBIRUL

   photo Ceaiul-de-ghimbir--7-beneficii-pentru-sanatate.jpg

  Ceaiul de ghimbir: 7 beneficii pentru sanatate

  Cu o aroma imposibil de confundat, ghimbirul este unul dintre cele mai sanatoase condimente din lume. Il poti folosi pentru a da gust mancarurilor si preparatelor dulci, dar cea mai simpla metoda prin care poti beneficia de toate ingredientele minune este ceaiul.

  Ghimbirul este o mina de aur pentru organismul tau. Bogat in vitamine (A, B, C, E) si minerale (calciu, fier, magneziu, zinc), aceasta radacina cu forme ciudate te revigoreaza si te energizeaza instant.

  Nu esti pe deplin convinsa ca trebuie sa bei ceai de ghimbir pentru a fi sanatoasa? Iata beneficiile extraordinare pe care le are pentru sanatate.

  1. Imbunatateste digestia si te ajuta sa slabesti

  Ceaiul de ghimbir este un remediu excelent pentru tranzitul intestinal lent si actioneaza eficient asupra depozitelor de grasime. Studiile arata ca ceaiul de ghimbir, consumat cu regularitate, accelereaza metabolismul, topeste celulele adipoase si impiedica transformarea caloriilor in grasime.

  2. Calmeaza durerile de cap

  Durerile de cap sunt cauzate de inflamarea unor celule ale creierului. Ceaiul de ghimbir contine doua substante active cu efect antiinflamator si te scapa de durerile de cap imediat. Medicii spun ca ceaiul de ghimbir consumat cu regularitate previne dezvoltarea tumorilor pe creier.

  3. Combate raceala

  In sezonul rece, medicii recomanda consumul de ceai de ghimbir atat pentru prevenirea racelii, cat si pentru tratarea ei. Odata ajunse in organism, substantele active din ghimbir vindeca infectiile respiratorii, calmeaza tusea si scad febra.

  4. Previne cancerul

  Oamenii de stiinta sustin ca ceaiul de ghimbir scade riscul de cancer de colon si ovarian si slabeste rezistenta celulelor canceroase la tratamentele specifice, in special la chimioterapie.

  5. Protejeaza inima de boli

  Daca vrei sa iti protejezi inima de boli, consuma regulat ceai de ghimbir. Specialistii spun ca ceaiul scade nivelul de colesterol rau din sange, imbunatateste circulatia sangelui si previne aparitia bolilor cardiace.

  6. Pastreaza frumusetea pielii

  Ceaiul de ghimbir este o sursa excelenta de substante antioxidante, care protejeaza pielea de radicalii liberi si ii pastreaza frumusetea.

  7. Te scapa de greata

  Ai rau de masina sau ti se intampla sa ai greturi din alte motive? Specialistii spun ca o ceasca de ceai de ghimbir rezolva problema imediat. Ceaiul de ghimbir este recomandat si in cazul senzatiilor de greata din timpul sarcinii, insa este bine sa te consulti cu medicul tau inainte de a-l bea.

  Cum prepari ceaiul de ghimbir

  Deoarece este o planta foarte aromata, ghimbirul se foloseste in cantitati mici atat in mancare si preparate dulci, cat si in ceaiuri. In general, la 1 litru de apa fiarta se adauga o bucata de ghimbir de 3-4 centimetri data pe razatoare. In functie de preferinte, poti folosi mai putin sau mai mult ghimbir. Pentru a indulci ceaiul de ghimbir, este indicat sa folosesti miere, iar pentru un plus de aroma poti adauga suc proaspat de lamaie sau de portocale. Medicii recomanda sa bei zilnic 2-3 cesti de ceai de ghimbir.

  Tu bei ceai de ghimbir?

  Autor: Laura Galan

  CEAIUL DE CHIMBIR

  Multa lume se plange in aceasta perioada de crizele de rinichi, crizele de cistita si in special de raceli (aici intru si eu) … este primavara si bolile cronice se acutizeaza pana aici nimic nou … povestea incepe despre aceasta planta minunata Ghimbirul … eu recomand la toata lumea cat apuc aceasta planta care acum 6 ani m-a scapat de crizele la rinichi … nu este un fals sau o minciuna este ceva incercat pe pielea mea …
  Eu sunt diagnosticata cu litiaza renala …cand ma prindea o raceala facea criza de rinchi niste dureri chinuitoare la urinat, dureri abdominale, dureri de spate, hematurie (sange in urina). Deci pot sa va zic ca nu a fost de loc placut … m-am chinuit asa cred ca 2 ani … cand crizele incepeau sa fie din ce in ce mai frecvente …faceam si 4-5 crize pe an … luam medicamente gen Urinex, Urinal etc insa era floare la ureche … si atunci am auzit de la un nutritionist si dr in diabetologie despre ceaiul de ghimbir … mi-a spus ce sa fac cum sa il prepar si cat sa beau … si in 6 luni de baut ceai de ghimbir a 3 cani pe zi am scapat de crizele de rinichi … vreau sa zicca de 6-7 ani de la tratament am mai facut o singura data criza de rinichi acum 2 ani din vina mea ca nu m-am imbracat cum trebuie …
  Acest ceai miroase minunat … este iute la gust si iti creeaza un semntiment placut de caldura … este greu la inceput sa il consumi datorita gustului iute …insa daca nu il faceti concentrat va obisnuiti repede …inainte de a va scrie reteta de preparare acestui ceai vreau sa va dau detalii deaspre acesta planta de care am auzit cu totii sunt sigura.

  „Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae,se intalneste in tinuturile asiatice (China). Este o planta erbacee aromata, al carei radacina are gust placut. De putin timp (dupa 1989), este introdusa si in comertul nostru. Din punct de vedere yoga, este triplu yin, dar metafizic – are elemente yang.
  Planta este folosita in alimentatie si terapie; in special iarna, face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare.
  Este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestie, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, este sudorific, ajuta la ingrijirea parului (contra matretei). Curata intestinul si elibereaza de secretii plamanul, ajuta in astm. Are calitatea de a feri de raul de mare, ameteli, vertijuri, greturi.
  Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.
  Ceaiul din r?d?cin? de ghimbir s-a dovedit eficient ?i în tratamentul bolnavilor de cancer care au f?cut chimioterapie. Pe lang? faptul c? le înl?tur? grea?a, ghimbirul îi ajut? ?i pe cei cu ame?eli ?i vertijuri.
  Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducand tonus, energie si optimism.
  Persoanele care sufera de reumatism pot beneficia de efectele terapeutice de necontestat ale ghimbirului. O lingurita de tinctura de ghimbir dizolvata in 100 ml de apa ajuta pe reumatici sa se vindece, daca este administrata de trei ori pe zi.
  Ghimbirul este un antibiotic natural … este foarte bun antiinflamator si un foarte bun antiseptic pt organism … este diuretic si indicat in litiaza renala, piatra la rinichi, retentii urinare, infectii urinare.
  Ghimbirul contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare.
  Ghimbirul este folosit in alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decat usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste.

  Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme:
  R?d?cini întregi, proaspete: o r?d?cin? de ghimbir este numit? ?man??. Ea are o culoare galben-deschis la interior ?i o coaj? de diferite nuan?e cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai bun? calitate. Ghimbirul african ?i indian are o coaj? mai închis? la culoare ?i este de calitate mai slab?. Rizomii întregi au gustul cel mai proasp?t.
  R?d?cini uscate: se comercializeaz? ?negre? (cu coaj? cu tot) sau ?albe? (f?r? coaj?). Sunt disponibile întregi sau t?iate felii.
  Ghimbir pudr?: are culoare galben-deschis ?i este ob?inut prin m?cinarea r?d?cinii uscate.
  Ghimbir conservat: este preparat din rizomi tineri, decoji?i, t?ia?i ?i apoi fier?i într-un sirop gros de zah?r. Buc??ile de ghimbir ?i siropul sunt conservate împreun?. Ghimbirul este moale ?i c?rnos, dar extrem de iute.
  Ghimbir cristalizat: este ob?inut prin fierbere în sirop de zah?r, uscat apoi la aer ?i rulat în zah?r.
  Ghimbir murat: este t?iat feliu?e foarte sub?iri, ca hârtia, ?i apoi murat în o?et. Ghimbirul murat este numit în Japonia ?gari? ?i înso?e?te adesea ?sushi?; este servit între feluri, pentru a reîmprosp?ta cerul gurii. Are culoare rozalie.

  Alte utiliz?ri ale ghimbirului:
  În industria parfumurilor: gra?ie uleiului esen?ial pe care îl con?ine, rizomul de ghimbir eman? o savoare de l?mâie piperat? ?i confer? astfel c?ldur? ?i personalitate parfumurilor.
  În industria cosmeticelor: La spitalele din Beijing, este utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub form? de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat lo?iuni cu ghimbir pentru tonificarea ?i revitalizarea p?rului. Lo?iunile de corp pe baz? de ghimbir au efecte de întinerire: hr?nesc epiderma ?i îi confer? fine?e ?i suple?e. Fiind bogat în magneziu, fosfor ?i acizi amina?i, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de fa??.
  În medicina alternativ?: Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând ?i detensionând musculatura. R?d?cina înc?lze?te meridianele de acupunctur?. Terapeu?ii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fric?ionarea zonelor unde se acumuleaz? tensiuni negative: tâmpl?, ceaf?, încheieturi.

  Prepararea ceiului de ghimbir.

  Este important sa fie consumata radacina de ghimbir … nu pliculetele sau praf luat de la plafar … ci luat din supermarketuri ca se gaseste … cum arata? uitati-va in poza si o sa va dati seama imediat …

  Se ia o bucata mai mica din radacina … cam de 5 cm un bulb …se spala bine sub jet de apa rece …

  se rade cu razatoarea mica …

  Se fierbe 1 l de apa, cand apa fierbe se pune ghimbirul razuit

  si se fierbe 1 minut

  dupa care se stinge si se lasa 30 min acoperit…

  apoi se strecoara si se consuma in jur de 3 cani pe zi cu inghitituri mici.

  Atentie!!! nu se consuma seara pt ca este si un foarte bun energizant … este foarte utila si la curele de slabire ca este un antioxidant foarte bun … eu am baut ceai de ghimbir jumate de an in continu ca si tratament …

  E foarte ciudat cum omul uita de pe o zi pe alta din comoditate despre efectele unui ceai …eu personal nu sunt fan ceaiuri …nu imi plac beau doar cand sunt bolnava … insa acum sunt ffff hotarata sa beau ceai de ghimbir, sa fac o cura cu ghimbir pt a intari imunitatea, pt a ajuta in cura de slabire, pt a ma simti mai bine.
  Incercati si voi.

  Răspunde
 8. Hrisca si iaurtul trateaza diabetul zaharat

  Iata citeva retete populare care se folosesc cu succesc impotriva diabetului zaharat. O lingura de hrisca se amesteca cu trei linguri de iaurt sau lapte, se lasa amestecul peste noapte intr-un loc calduros in camera, iar dimineata se maninca pe stomacul gol. Faceti acest lucru in fiecare dimineata pina la vindecarea completa. Durata tratamentului este intre una si trei saptamini.
  Puteti de asemenea sa beti ceai din frunze de nuc sau din nuci verzi (10 grame de planta la 200 de mililitri de apa fierbinte). Pregatiti un decoct de rozmarin salbatic (20 de grame de planta la 200 de mililitri de apa fierbinte) si luati cite o lingura de patru-cinci ori pe zi, inainte de masa. Mincati cit de multe flori de salcim puteti. De asemenea, fara limita de cantitate se poate bea si ceaiul din flori de salcim uscate.
  Sucul de ceapa amestecat cu miere este recomandat bolnavilor ca mijloc suplimentar in tratamentul cu insulina.
  Mierea poate fi consumata in doze nu mai mari de o lingurita in 24 de ore. Carnea de vita trebuie consumata numai fiarta.
  Pestele in schimb poate fi consumat sub orice forma si fara limita de cantitate: atit fiert, cit si fript sau prajit.
  Fructele (in afara de struguri) si legumele pot fi consumate in cantitati mari. Brinza, iaurturile, laptele nu trebuie sa fie dulci. Nu aveti voie sa mincati piine alba, consumul de paste fainoase trebuie redus la minimum, nu aveti voie sa consumati bauturi spirtoase, sucuri, bere. Grasimea trebuie de asemenea evitata. Carnea de porc este interzisa cu desavirsire. In loc de apa este recomandat sa beti decocturi din flori de tei, flori de salcim, din frunze de nuc sau de urzica.
  Iata inca o reteta foarte eficienta: se iau 33 de frunze verzi de liliac si se pun la fiert in 3 litri de apa, intr-un vas emailat, la foc mic pina cind ramine doar 1 litru de lichid. Se foloseste intern: de doua ori pe zi, incepind cu o lingura de decoct inainte de masa, apoi marind treptat doza pina la 100 de mililitri. Repetati acest lucru de trei ori.

  HRISCA, ALIMENT SI MEDICAMENT

  „Cine” este hrisca?
  Hrisca este adesea confundata cu cerealele. De fapt este un nume generic dat unor plante ierboase, in mare majoritate anuale, care apartin familiei Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba (reventul), stevia creata. Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, cea mai des consumata (in engleaza buckwheat) este Fagopyrum esculentum, pentru ca sunt mai multe specii apartinand genului Fagopyrum (sp. tataricum – hrisca tatarasca, amara, cea perena cymosum, etc.).
  Hrisca a fost „domesticita” si cultivata pentru prima oara, se pare, in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani. S-a raspandit cu rapiditate in Asia Centrala si in Extremul Orient. Alte surse plaseaza origine ei in Tibet, iar in Balcani prezenta ei este datata cu cca 6000 de ani in urma. Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate. De asemenea, nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
  Compusii din hrisca
  70-80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Proteinele se afla intr-un raport de 18% (dintre care cele cu aport biologic deosebit sunt peste 90%), printre care se numara gluteina si globulina, si se evidentiaza concentratia deosebita de aminoacizi esentiali precum arginina, lyzina, threonina, triptofanul, cysteina.

  Continutul in minerale este de asemenea ridicat: fier, zinc, seleniu. Compusii aromatici (cei care au la baza un nucleu benzenic) si care intr-adevar dau „aroma”, parfumul caracteristic pentru hrisca sunt in principal reprezentati de salicilaldehida (2-hidroxibenzenaldehida.
  Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Hrisca a constituit mult timp sursa principala de extragere a rutinului din care se obtine rutozidul.
  Un alt compus important este fagopyrina, subtstanta toxica ce provoaca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare.
  Hrisca – aliment important
  Hranitoare, aromata, gustoasa chiar, este un aliment intalnit in bucataria multor popoare, mai mult sau mai putin asiatice. Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lisina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti si se prezinta ca o alternativa la grau pentru cei care au intoleranta la cereale.

  Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii. Sunt celebri taieteii japonezi soba, care constituie alaturi de orez un aliment de baza in arhipelagul nipon. Nu mai putin gustoase sunt galetele frantuzesti facute din „faina neagra – ble noire”. In Japonia, hrisca este la mare pret, fiind o adevarata arta sa se prepare taieteii soba de diferite dimensiuni. Japonezii consuma cu mare placere si planta verde, in special in primele stadii de dezvoltare. De asemenea, Korea este un mare consummator de hrisca, din faina fiind obtinute nenumarate tipuri de taietei, supe si jeleuri. In Rusia si Polonia hrisca este inclusa de asemenea in numeroase retete.
  Din faina de hrisca se poate face paine, se fac prajituri si biscuiti.
  Mierea obtinuta din florile de hrisca este bruna si extrem de parfumata.

  Inca un „medicament” oferit de mama natura: hrisca

  Datorita lipsei de gluten, am mai spus, poate fi consumata de cei cu intoleranta la acest compus, sau cei cu boala celiaca (enteropatia glutenica)
  S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment „medical” pentru diabetici.
  Terciul de hrisca cu lapte are rol in combaterea diabetului dar are rol in cresterea secretiei unui neuromediator – dopamina – cu rol in combaterea depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrisca cu iaurt (lasat peste noapte pentru fermentat) este extrem de eficace.
  Prezenta unui tip de inositol (implicat in mecanismele secundare se reglare a sintezei de insulina) face ca hrisca sa fie studiata cu mult interes nu numai in cazul persoanelor cu diabet insulinodependent dar si a femeilor care manifesta Sindromul Ovarelor Polichistice.
  Contraindicatii si precautii in consum
  Sunt doua probleme legate de consumul de hrisca. Prima problema este fagopyrismul, o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii, datorata consumului de planta verde in cantitati mai mari, sau a sucului extras din planta verde. Boala este datorata compusului denumit fagopyrina, persoanele cu pielea mai alba avand in mod evident cel mai mult de suferit. Apar pete rosii, care pot dura cateva zile, iar senzatiile de arsura, durere sunt persistente. Pielea devine dureroasa la atingere. Simptomele pot sa dispara in cateva zile.
  A doua problema este cauzata de alergiile la hrisca. Ea insasi este un alergen fatal, in special pentru populatiile asiatice, cu predominanta in Japonia si Koreea, provocand soc anafilactic.
  Hrisca este o planta cu multiple utilizari, iar viitorul va dezvalui noi valente.
  Pentru pescari, se foloseste la pescuitul de crap, singura, sau in amestec cu porumb sau in, cu rezultate deosebite.
  Datorita compozitiei sale hrisca este inclusa in alcatuirea unor meniuri variate, in dietele multor boli, iar recent a fost inclusa in curele de slabire. Este recomandata pentru cei care sufera de afectiuni cardio-vasculare in general si atreoscleroza si hipertensiune arteriala in special, celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat si fragilitate vasculara, combate hemoragiile.
  Toate cele prezenatate pana acum ne indeamna sa acceptam valoarea alimentara dar si terapeutica a acestei plante mai putin folosite la noi: hrisca.

  Dr. Cristina Radulian

  Răspunde
 9. Hrisca este buna la toate

  GASTRONOMIE
  Ea alunga raul din casa, da albinelor polen si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diabeticilor. Aceste calitati se intalnesc intr-o singura planta – hrisca.
  VERONICA GUZUN

  GUSTOS. Se serveste cu lapte, miere si scortisoara
  Pe vremuri, vrajtoarele trasau cercuri cu faina de hrisca. In spatiile protejate de faina, ele isi practicau ritualurile. Astfel, acest aliment este vazut in culturile orientale drept aparator al proprietatii.
  IN LUME. La ucraineni, nici o zi nu incepe fara „casa”, un terci maroniu, facut din lapte, miere si hrisca fiarta. Gustul ei, dulce-aromat, este prea putin cunoscut in Romania. Se gaseste doar in magazinele naturiste. Din faina de hrisca, japonezii fac multe mancaruri traditionale – prajituri, biscuiti, taietei.
  SANATATE. Yoghinii considera ca alimentul acesta are calitati afrodiziace. In prezent, se fac cercetari in America si Canada pentru a demonstra ca aceasta planta, originara din nordul Asiei, este foarte importanta in alimentatia copiilor, batranilor si cea a bolnavilor de diabet. Ea scade glucoza din sange si previne bolile de rinichi. Ceaiul din frunzele ei reduce umflaturile si edemele.
  CALITATI. Semintele contin 75-80% amidon, 13- 19% proteine, 1,8-2,7% grasimi. Este o cereala bogata in vitaminele Bp B, PP, P, precum si in microelemente de cupru, zinc si iod si magneziu. Proteinele din hrisca au numerosi aminoacizi, necesari organismului in perioada de crestere – arginin, lizin, triptofan. 100 de grame de cereale contin 154 de calorii. De langa aceste merite, ea este o buna planta melifera. Pe un hectar cultivat cu hrisca albinele aduna intre 100 si 200 kg de miere.
  RETETA
  Ingrediente: un pahar de hrisca, doua pahare cu apa, sare. Se aleg semintele de coaja neagra si de praf. Se spala si se pun intr-un vas. Deasupra se toarna apa. Se presara sare. Se da in clocot. Apoi se schimba apa. Se da iar in clocot. Astfel se face de sapte ori. La a saptea fierbere se tine la foc mic pana semintele de hrisca sunt moi si desfacute. Terciul va avea o culoare deschisa si o aroma placuta. Dupa ce se scurge apa, deasupra se toarna lapte cald. Se indulceste cu miere. Terciul, daca nu este facut cu lapte, poate servi drept garnitura la preparatele din carne sau peste. Rusii pregatesc hrisca dupa aceeasi reteta ca si pilaful. Ei prajesc semintele inainte de a le fierbe. Are un gust fin, usor dulce.

  Răspunde
 10. *Seminte de marar
  Sint considerate un elixir al tineretii si al feminitatii deopotriva. Secretul aparent al semintelor de marar este efectul lor similar cu cel al hormonului estrogen, cel care de la virsta de 40 de ani incepe sa fie secretat in cantitati mai mici. Efectele tratamentului cu seminte de marar (trei lingurite de pulbere luate pe stomacul gol, zilnic, este foarte spectaculos), astfel:
  – pielea devine mai stralucitoare si mai catifelata;
  – secretiile vaginale devin mai abundente (nu este vorba deloc de un fenomen patologic, glandele secretoare, care in mod normal se atrofiaza cu virsta, devin mai atractive si foarte active);
  – sinii devin mai fermi si mai plini ca forma;
  – ritmul de crestere a parului de pe corp se reduce simtitor. Totusi, semintele de marar sint contraindicate in toate bolile in care se observa o secretie prea abundenta de hormon estrogen in organism: fibrom si adenofibrom uterin si mamar; cancer genital, sindrom premenstrual.
  *Mugurii de zmeur
  Mugurii indragitului zmeur sint un adevarat prieten al femeilor de toate virstele. Ei sint considerati un progesteron natural si mai ales un extraordinar reglator al activitatii ovarelor. Se folosesc pentru mentinerea sub control a tuturor fenomenelor care tin de menopauza: bufeuri, usturimi in zona genitala, tulburari emotionale, hirsutism etc. Femeile care fac tratament de lunga durata cu muguri de zmeur vor incetini considerabil procesele de imbatrinire. Ei sint, de asemenea, un antidot si o completare pentru remedile si medicamente cu efect estrogen foarte puternic, deci si pentru semintele de marar. Femeile care vor sa renunte la controversatele anticonceptionale pot recurge, de asemenea, la tratamentul cu mugurii de zmeur pentru a preintimpina tulburarile ce pot aparea. Se mai folosesc cu efecte terapeutice spectaculoase si in tratamentul chistului ovarian, a fibromului uterin, a nodulilor mamari, indiferent de natura lor, cit si a sindromului premenstrual. Mugurii de zmeur se culeg primavara devreme si se conserva zdrobiti in miere de albine naturala sau se usuca si se folosesc ca pulbere (o lingurita de patru ori pe zi). Va recomandam, de asemenea, extractul de muguri de zmeur obtinut la Cluj-Napoca de catre firma Plantextrokt, iar in farmaciile naturiste se gasesc aceste extracte cu denumirea latina a zmeurului: Rubus idoeus.
  *Inflorescentele de morcov
  Florile si semintele aparent banalelor legume au uimit lumea stiintifica cu efectele lor hormo-nale. Daca semintele de marar au efect estrogen, florile de morcov actioneaza asupra glandei hipofize si a ovarelor, deopotriva. Efectul curei cu inflorescente de morcov asupra femeilor care se apropie de virsta a treia este de incetinire a proceselor de degradare a organismului sau, mai simplu, de prelungire a tineretii organismului. Atrofierea ovarelor, care atrage intreg lantul de fenomene pe care il numim imbatrinire, este mult incetinita sau chiar oprita cu ajutorul acestor flori de morcov. Acest tratament (cura de imbatrinire) cu flori si frunze de morcov consta in: se pune de seara pina dimineata o mina de planta tocata (frunze si flori) la inmuiat intr-un litru de apa. Dimineata se stoarce si se bea in trei reprize pe stomacul gol acest preparat. Cura dureaza minimum trei luni si este folosita si in insuficienta ovariana, care apare la femeile tinere, iar cel mai eficient este tratamentul cu planta proaspata, dar in timpul iernii se foloseste cu mult succes si planta uscata la umbra, preparata in acelasi mod.
  *Regimurile de cruditati
  Cel mai puternic si sigur medicament hormonal naturist pentru femeile de virsta a treia ramin totusi regimurile cu hrana netrecuta prin foc. Legumele si fructele crude, sub forma de salata sau suc, consumate in mari cantitati, au niste efecte care pentru cei care nu au vazut cu ochii lor aceste fenomene apar de notorietate a incredibilului, astfel:
  – pielea se curata si se netezeste de la sine, iar petele de batrinete dispar in cel mult doua luni;
  – apare o imunitate verificata in mii de cazuri, la boli cum ar fi: cancerul mamar, cancerul genital, alte forme de cancer; tumori benigne etc.;
  – este relansata activitatea hormonala, ceea ce concret inseamna reaparitia dorintei erotice, iar in multe cazuri redeclansarea ciclului menstrual, incetarea proceselor de atrofiere a aparatului genital;
  – imbunatatirea memoriei cit si cresterea tonusului psihic;
  – amelioreaza spectaculos sau previne aparitia osteoporozei.
  articol de Gheorghe Stan.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 65 other followers